Sterven en stervensbegeleiding

De Kracht van Stilte, Han Terneldeli han
   

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met de dood en afscheid nemen. Misschien is dat wel het moeilijkste wat er is. Pijn, verdriet, verwarring, boosheid, opluchting; alle emoties komen voorbij. En ook fijne herinneringen. Ik heb het meegemaakt, van dichtbij en intens.

Met mijn ervaring help ik je graag. Zo zorgen we samen voor een liefdevol vertrek.

Wat wil je graag weten?

Klik op de volgende onderwerpen: Stervensbegeleiding - De afscheidstekst - Spreken bij de uitvaart. Of lees de hele pagina. Toch nog vragen? Bel me even of stuur een mailtje via de contactpagina.

 

Een ziekbed of plotseling overlijden

Het lijkt ondraaglijk om de dood van een dierbare aan te zien komen. Hoe vullen we die laatste maanden, weken of dagen in? Wat moet er nog gezegd worden en gedaan? Ineens komen er allerlei dingen naar boven die om een antwoord vragen. Zaken waar je nooit mee bezig was. Daar kom ik in beeld. Met tijd, aandacht en liefde zorg ik ervoor dat deze periode ondanks alles juist intens en waardevol is. Uiteindelijk is de uitvaart dan de afsluiting van een intensieve tijd. Vaak is er een gevoel van berusting.

Maar ik realiseer me dat niet iedereen zich kan voorbereiden op de dood. Bij een onverwacht overlijden voegt een mooie uitvaart misschien nog wel méér toe aan de herdenking. De dag van de begrafenis of crematie markeert de tijd. Als vanzelf ontstaat er een vóór- en een síndsdien en ga je vaker in gedachten terug naar de uitvaart. Je beleeft de dag anders dan bij een ziekbed. Het afscheid is niet voorbereid en moet tóch in een keer goed zijn, het moet passen.

In beide gevallen kun je bij me terecht. Ik help je graag met stervensbegeleiding, met het schrijven van afscheidsteksten en met het spreken bij de uitvaart.

De Kracht van Stilte, lees minder

 

Stervensbegeleiding, met een opgelucht hart overgaan

Misschien is sterven niet zoveel anders dan geboren worden; het zijn immers de twee zekerheden van het leven. En zo logisch als het is dat er een vroedvrouw bij de geboorte is, zo logisch is het eigenlijk ook dat er een stervensbegeleider betrokken is bij de laatste maanden, weken of dagen. Een stervensbegeleider heeft tijd, liefde en aandacht voor de stervende én voor de nabestaanden. Zoveel als nodig is om hen - of om jou - te begeleiden in een moeilijke en onzekere tijd. Het is anders dan een bezoek van de huisarts, de dominee of pastoor. Ik leg het graag uit:

De avond valt

   
han De Kracht van Stilte, keramiek van De Blauwe Roos

Op het moment dat je hoort dat je niet meer beter wordt, verandert het denken en begint het sterven. De horizon komt ineens dichtbij en het lijkt dat de zon ondergaat; de avond valt.

De een heeft meer tijd dan de ander, maar er begint een periode met veel emoties en vaak met een ziekbed. Het is een tijd waarin de medische verzorging een andere invulling krijgt, waarin nog niet geregelde, praktische zaken afgerond moeten worden. Het is een tijd om de losse eindjes aan elkaar te knopen.

Als het sterven begint, ben ik er voor ondersteuning. Het lijkt alsof de tijd snel korter wordt, maar de stervende komt juist in de vertraging. Vindt andere dingen belangrijk en wil op enig moment weten hoe het levenseinde eruit ziet en - misschien - een nieuw begin. Daar help ik bij met contact op zielsniveau. Ik luister goed en handel met mijn hart.

Ik kom graag naar je toe. Thuis, in het ziekenhuis, het verzorgingshuis of wellicht al in het hospice. Ik voer gesprekken over het proces van afscheid nemen. Over hoe we dat mooi en liefdevol kunnen maken, ondanks de ongemakken die er zijn. We praten over onopgeloste zaken misschien, dingen die dwars zitten en die het loslaten van het aardse leven in de weg staan. En het komt ook voor dat de stervende zijn of haar uitvaart wil bespreken. Natuurlijk kan dat. Soms is één gesprek voldoende en bij anderen is het een reeks van gesprekken in de tijd die nog rest. Het kan ook prachtig zijn om samen de stilte op te zoeken en verbinding te voelen.

De maan gaat schijnen

Sterven doe je maar eenmaal in je leven en hoeft niet vreemd te zijn of met angst omgeven. Het is een natuurlijk proces. Als een stervende wordt geïnformeerd over wat hij - of zij - kan verwachten, voelt hij zich eerder op zijn gemak. Als onwetendheid plaats maakt voor liefde en vertrouwen, kan de stervende zich overgeven en kan hij genieten van de laatste tijd samen om in vrede te gaan.

Op het moment dat de avond valt, laat een stervensbegeleider de maan weer schijnen. Als je meer informatie wilt, bel me dan of mail me even. Ik maak graag tijd voor je.

De Kracht van Stilte, lees minder

 

Het schrijven van een goede afscheidstekst

Als iemand overleden is, wordt dat kenbaar gemaakt. Dat kan met een rouwbrief die je per post verzendt of met een bericht op social media. Vaak wordt er ook een overlijdensbericht in de krant en op Mensenlinq.nl geplaatst.

En veel mensen hechten er waarde aan om een bidprentje te maken - zoals dat vroeger heette - om na afloop van de crematie of begrafenis mee te geven. Het wordt ook wel een “nagedachtenis- of herinneringskaartje” genoemd of - iets chiquer - een “in memoriam”, want niet iedereen is even religieus ingesteld. Dat is begrijpelijk.

De essentie weergeven, zonder taalfouten

Het is de kunst om in een paar woorden of zinnen iemand goed en herkenbaar weer te geven. En liefst ook zonder fouten. Maar in veel advertenties, overlijdensberichten en herinnerings-kaartjes staan taalfouten. Ook al worden de teksten door de uitvaartondernemer gedrukt en ter correctie aan de familie aangeboden. Het is - bijna letterlijk - eeuwig zonde!

Bij een mooi afscheid hoort een goede, foutloze tekst waar je - ook letterlijk - met een goed gevoel op terug kunt kijken.

Naast het feit dat ik aan stervensbegeleiding doe, ben ik professioneel tekstschrijver. Op Teksten van Han.nl vind je dat terug. Als je dat wilt, schrijf ik de tekst of ik verbeter hem voor je.
 
De Kracht van Stilte, lees minder

 

Spreken bij de uitvaart

Een zorgvuldig afscheid markeert het einde en een nieuw begin. Vroeger schakelde je als vanzelfsprekend een uitvaartondernemer in en hij regelde altijd alles, de praktische zaken én de ceremoniële inhoud. Een kerkdienst bijvoorbeeld, de muziek en een toespraak.
 
   
De Kracht van Stilte, keramiek van De Blauwe Roos han
   
Maar gelukkig zijn uitvaarten tegenwoordig niet meer zo standaard. Natuurlijk moeten de praktische zaken nog steeds op een waardige manier geregeld worden, dat is erg belangrijk! Maar de persoonlijke inhoud krijgt steeds meer aandacht. Zo is het ondertussen heel normaal om zelf iemand mee te nemen die het woord voor je voert.

Fijn als het echt goed is

Als je dat wilt, ben ik de verbindende schakel tussen de verschillende sprekers en natuurlijk kan ik ook namens jou een toespraak houden of het levensverhaal vertellen. Dat is erg mooi, zeker als ik je dierbare zelf op zijn of haar sterfbed mocht begeleiden.
 
In de voorbereiding gaan we op zoek naar de rode draad in het leven van de overledene. De herinneringen maken het levensverhaal. Wat maakt hem of haar bijzonder, wat zijn de specifieke karaktertrekken die een glimlach en herkenning, ontroering of weemoed oproepen. Tijdens het verhaal kan er zich een passend symbool aandienen dat we gebruiken tijdens de plechtigheid. Met de juiste woorden, beelden, rituelen en muziek maak ik er samen met jou en de uitvaartondernemer een prachtige bijeenkomst van.
 
De Kracht van Stilte, lees minder

 

In Essentie

Ik vind het fijn als ik er voor je mag zijn; als ik de maan mag laten schijnen op het moment dat de avond valt. Dan maak ik tijd voor je.
 
 
De Kracht van Stilte, klik hier voor mijn contactgegevens Klik hier voor mijn contactgegevens.
 
 

Contact

Als je een bericht achterlaat, neem ik snel contact op. Geef je ook je telefoonnummer door? Je mag me natuurlijk ook zelf bellen. Mijn nummer is 0655 - 699 630. 

 

De Kracht van Stilte, Han Terneldeli - vertaler van boodschappen

 

De beelden op deze site zijn gemaakt door Christianne Terneldeli. meer informatie over haar werk vind je op haar website De Blauwe Roos.nu