Sterven en stervensbegeleiding

De Kracht van Stilte, Han Terneldeli han
   

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met de dood en afscheid nemen. Misschien is dat wel het moeilijkste wat er is. Pijn, verdriet, verwarring, boosheid, opluchting; alle emoties komen voorbij. En ook fijne herinneringen. Ik heb het meegemaakt, van dichtbij en intens.

Met mijn ervaring help ik je graag. Zo zorgen we samen voor een liefdevol vertrek.

Wat wil je graag weten?

Klik op de volgende onderwerpen: Stervensbegeleiding - De afscheidstekst - Spreken bij de uitvaart. Of lees de hele pagina. Toch nog vragen? Bel me even of stuur een mailtje via de contactpagina.

 

Een ziekbed of plotseling overlijden

Het lijkt ondraaglijk om de dood van een dierbare aan te zien komen. Hoe vullen we die laatste maanden, weken of dagen in? Wat moet er nog gezegd worden en gedaan? Ineens komen er allerlei dingen naar boven die om een antwoord vragen. Zaken waar je nooit mee bezig was. Daar kom ik in beeld. Met tijd, aandacht en liefde zorg ik ervoor dat deze periode ondanks alles juist intens en waardevol is. Uiteindelijk is de uitvaart dan de afsluiting van een intensieve tijd. Vaak is er een gevoel van berusting.

De Kracht van Stilte, lees meer

 

Stervensbegeleiding, met een opgelucht hart overgaan

Misschien is sterven niet zoveel anders dan geboren worden; het zijn immers de twee zekerheden van het leven. En zo logisch als het is dat er een vroedvrouw bij de geboorte is, zo logisch is het eigenlijk ook dat er een stervensbegeleider betrokken is bij de laatste maanden, weken of dagen. Een stervensbegeleider heeft tijd, liefde en aandacht voor de stervende én voor de nabestaanden. Zoveel als nodig is om hen - of om jou - te begeleiden in een moeilijke en onzekere tijd. Het is anders dan een bezoek van de huisarts, de dominee of pastoor. Ik leg het graag uit:

De avond valt, de maan gaat schijnen

   
han De Kracht van Stilte, keramiek van De Blauwe Roos
   

Op het moment dat je hoort dat je niet meer beter wordt, verandert het denken en begint het sterven. De horizon komt ineens dichtbij en het lijkt dat de zon ondergaat; de avond valt.

De Kracht van Stilte, lees meer

 

Het schrijven van een goede afscheidstekst

Als iemand overleden is, wordt dat kenbaar gemaakt. Dat kan met een rouwbrief die je per post verzendt of met een bericht op social media. Vaak wordt er ook een overlijdensbericht in de krant en op Mensenlinq.nl geplaatst.

En veel mensen hechten er waarde aan om een bidprentje te maken - zoals dat vroeger heette - om na afloop van de crematie of begrafenis mee te geven. Het wordt ook wel een “nagedachtenis- of herinneringskaartje” genoemd of - iets chiquer - een “in memoriam”, want niet iedereen is even religieus ingesteld. Dat is begrijpelijk.

De Kracht van Stilte, lees meer

 

Spreken bij de uitvaart

Een zorgvuldig afscheid markeert het einde en een nieuw begin. Vroeger schakelde je als vanzelfsprekend een uitvaartondernemer in en hij regelde altijd alles, de praktische zaken én de ceremoniële inhoud. Een kerkdienst bijvoorbeeld, de muziek en een toespraak.

Maar gelukkig zijn uitvaarten tegenwoordig niet meer zo standaard. Natuurlijk moeten de praktische zaken nog steeds op een waardige manier geregeld worden, dat is erg belangrijk! Maar de persoonlijke inhoud krijgt steeds meer aandacht. Zo is het ondertussen heel normaal om zelf iemand mee te nemen die het woord voor je voert.

De Kracht van Stilte, lees meer

 

In Essentie

Ik vind het fijn als ik er voor je mag zijn; als ik de maan mag laten schijnen op het moment dat de avond valt. Dan maak ik tijd voor je.
 
 
De Kracht van Stilte, klik hier voor mijn contactgegevens Klik hier voor mijn contactgegevens.
 
 

Contact

Als je een bericht achterlaat, neem ik snel contact op. Geef je ook je telefoonnummer door? Je mag me natuurlijk ook zelf bellen. Mijn nummer is 0655 - 699 630. 

 

De Kracht van Stilte, Han Terneldeli - vertaler van boodschappen

 

De beelden op deze site zijn gemaakt door Christianne Terneldeli. meer informatie over haar werk vind je op haar website De Blauwe Roos.nu